Kan man få for meget fedt?

Af Fie Langmann

Hvad er fedt?

Fedt er, ligesom protein og kulhydrat, et næringsstof, som kroppen har brug for, for at fungere optimalt. Fedt indgår blandt andet i opbygningen af vores celler, bruges som energikilde og er vigtig, for at vi kan få og optage vitaminerne i vores kost.

Desværre hører man ofte, at fedt er farligt og kan lede til hjerte- og karsygdomme. Der er ikke noget simpelt svar på, om fedt er sundt eller usundt. Fedt indeholder meget energi, så man kan selvfølgelig godt få for meget og tage på i vægt, men samtidig fungerer kroppen ikke uden fedt.

Fedt indeholder en eller flere fedtsyrer. Opbygningen er afgørende for, hvad fedtet kan bruges til samt om fedtsyren er mættet eller umættet.

Mættet fedt består af lige fedtsyrekæder, som ligger tæt på hinanden, hvilket er kendetegnet ved, at det er fast ved stuetemperatur. Fx består smør primært af mættet fedt. Umættet fedt består af knækkede fedtsyrekæder, som derfor ligger med mellemrum, hvilket viser sig ved, at det er flydende ved stuetemperatur. Fx indeholder olivenolie meget umættet fedt.

sugerør-fedtstoffer.jpg

Forskellen på mættet og umættet fedt giver måske bedre mening, hvis man forestiller sig at skulle lægge sugerør tæt på hinanden på et bord. Mættet fedt svarer til sugerør uden knæk på, hvor umættet fedt svarer til sugerør, som alle er knækkede. Det er svært at lægge knækkede sugerør lige så tæt på hinanden, som sugerør, der ikke er knækkede.

Mættet og umættet fedt

Særligt animalske fødevarer som kød, mælk og ost er rige på det mættede fedt. De officielle anbefalinger lyder, at max 10 % af ens daglige energiindtag skal komme fra mættet fedt. Denne grænse er fastsat, da der i mange studier er set en sammenhæng mellem et stort indtag af mættet fedt og hjerte- og karsygdomme som forhøjet blodtryk og åreforkalkning. Selvom man oftest finder mættet fedt i animalske produkter, indeholder kokos også meget mættet fedt, faktisk mere end smør.

Kokosolie er tidligere blevet fremhævet som et helseprodukt, men problematikken fremhæves oftere og oftere i medierne, og det er derfor ved at miste sin status. Som med så meget andet, kan du godt spise kokosolie, men gør det med omtanke, da for store mængder kan øge din risiko for udvikling af ovennævnte sygdomme.

Umættet fedt findes i flere former, enkeltumættet og flerumættet, hvor de enkeltumættede har et enkelt knæk i fedtsyrekæden og de flerumættede har flere knæk. En stor del af vores fedtindtag skal komme fra umættet fedt, som fx findes i fisk, nødder og kerner. Disse fødevarer indeholder meget flerumættet fedt, hvor fx oliven- og rapsolie indeholder meget enkeltumættet fedt.

Fisk er en rigtig vigtig kilde til fedt, særligt fede fisk som laks, makrel og sild, fordi de indeholder nogle bestemte fedtsyrer, der er særligt gavnlige. Fede fisk og fiskeolie, som kosttilskud, indeholder, som de eneste, fedtsyrerne EPA og DHA, som blandt andet er med til at sænke blodtrykket og mindske risikoen for åreforkalkninger og modvirker derved den negative effekt af for meget mættet fedt.

Essentielle fedtsyrer

Omega 3 og 6 er begge flerumættede fedtsyrer og essentielle, da vi ikke selv kan danne dem i kroppen og derfor skal have dem tilført med kosten.

Omega 6 virker proinflammatorisk og fremmer derfor inflammation i vores celler, hvilket er meget vigtigt, da vores krop ellers ikke ville “opdage” de potentielle skader i kroppen. Omega 3 virker antiinflammatorisk som reaktion på fx betændelsestilstande, så det er vigtigt, at der er en god balance mellem de to fedtsyretyper, da omega 6 signalerer, at der er noget galt, hvor omega 3 kan hjælpe med at løse problemet.

Forarbejdede fødevarer indeholder store mængder omega 6, og da vi spiser mere og mere af det, kan vi hurtigt komme til at skubbe balancen mellem fedtsyretyperne. Desuden spiser vi desværre for lidt omega 3. Den letteste måde at opretholde balancen er ved at spise mindre omega 6 og mere omega 3, og det kan man blandt andet gøre ved at..
.. Spise mindre færdiglavet mad og øge indtaget af fede fisk som sild, makrel og laks

.. Spise mindre købe-dressing og spise mere omega 3 holdig olie som raps- eller hørfrøolie

.. Spise mindre færdiglavet kage og i stedet lave kagen selv, fx med valnødder, som indeholder meget omega 3

Til trods for, at man prøver at indtage omega 3-holdige fødevarer, kan det være en god idé at supplere med et omega 3-kosttilskud. Her er det vigtigt kun at købe kosttilskud med omega 3, da flere tilskud også indeholder omega 6 og omega 9, som vi får rigeligt af fra kosten. Desuden følges pris og kvalitet oftest ad ift. mængde, holdbarhed og renhed, så vær ikke helt ukritisk, når du går på indkøb.

Alt i alt er fedt en vigtig del af en varieret kost og i de rette mængder. Man kan med fordel skifte sit kød ud med en mindre fedtholdig udgave eller fisk, spise mindre færdiglavet mad og stege i olie frem for smør for at komme tættere på de officielle anbefalinger.

Tip:
Hvis du vil undersøge fedtindholdet i din kost, kan du gøre det her: https://www.frida.fooddata.dk/ eller læse på næringsdeklarationen bag på fødevaren.

 

Læs mere her:

Fødevarestyrelsen (u.å.). Fedt. Lokaliseret den 24. september 2018 på http://altomkost.dk/fakta/naeringsindhold-i-maden/naeringsstoffer/fedt/

Fødevarestyrelsen (u.å.). Spis mindre mættet fedt. Lokaliseret den 24. september 2018 på https://altomkost.dk/deofficielleanbefalingertilensundlivsstil/de-officielle-kostraad/spis-mindre-maettet-fedt/

Fødevarestyrelsen (u.å.). Tips til at spare på fedtet. Lokaliseret den 24. september 2018 på https://altomkost.dk/deofficielleanbefalingertilensundlivsstil/de-officielle-kostraad/spis-mindre-maettet-fedt/tips-til-at-spare-paa-fedtet/

Nordic Council of Ministers (2014). Nordic Nutrition Recommendations 2012 - Integrating nutrition and physical activity. Norden: København.

Persson, C. P. (2018, 25. august). Er kokosolie virkelig >>det rene gift<<? Lokaliseret den 24. september 2018 på https://videnskab.dk/krop-sundhed/er-kokosolie-virkelig-det-rene-gift